You are here: Home » Others » [ Ro ] » Clicknet – net pe unde radio (wireless)

Clicknet – net pe unde radio (wireless)

3 February |

  Conexiune la internet wireless (adica fara fir) a devenit din ce in ce mai raspândita incat in fata fiecarui bloc (sau casa) vei avea conexiune la net trimisa pe undele radio de catre vecinul de la 5 care tocmai s-a decis sa-si arunce cablurile de retea pe un wireless access point (WAP or AP).
Si pentru ca vecinul de la 5 nu o sa-si imparta conexiunea decacu el insusi, chiar daca el “bruiaza” tot blocul, nu ai ce sa faci decat sa-ati faci o astfel de retea si s-o adaugi pe lista de retele wireless ale blocului.
Scriu acest “how to make your wireless connection” pentru cei care au clicknet cu modemul adsl de la Romtelecom (RTL) si vor sa “elibereze” netul prin tot apartamentul/blocul/casa/vecini etc si care sunt nedumeriti de ceea ce trebuie sa cumpere/faca…

Ai nevoie de…

- Una bucata Access Point (AP).
Eu folosesc si recomand un D-Link (XtremeGTM 2100AP, 11/54/108 Mbps) pret aproximativ: 200 RON (gasesti aici; asa arata). Acesta vine cu un cablu de retea de aproximativ 1m, manual, un cd, o antena pe care trebuie s-o insurubezi in spatele ap-ului, un transformator pentru alimentare.

- Modemul venit de la RTL, SpeedTouch 546 (4 x Ethernet) sau orice alt model care are cel putin un Ethernet unde se poate conecta AP-ul (access point).

- Laptop sau adaptor wireless (placa de retea care o sa “prinda” undele radio trimise de AP)

Cu care sa…

  Dupa ce ti-ai achizitionat AP-ul si l-ai “elibereat” din cutia lui adauga-l la modem prin simpla introducere a cablului de retea din AP in modemul RTL si bineinteles alimenteza-l la priza cu transformatorul gasit in cutie. Dupa alimentarea ap-ului acesta ar trebui sa pornesca, sa-i clipoceasca ledurile, tot ce trebuie sa mai faci e sa te conectezi la el pentru configurare. Ip-ul la care modemul poate fi configurat o sa-l gasesti in manual, al meu spre exemplu e 192.168.0.50 si probabil o sa fie la fel daca ai acelasi model de AP. Daca incerci sa te conectezi la el navigand pur si simplu cu browserul la ip-ul lui (ex: http://192.168.0.50 ) o sa-ti ceara un username & password, pe care le gasesti de asemenea in manual. Daca reusesti sa te conectezi inseamana ca tocmai ti-ai tras net wireless, fa o plimbare prin casa/apartament (daca ai laptop/pda/etc) sa vezi pana unde “bate”. In cazul in care nu te-ai putut conecta la el citeste mai departe…

nu merge…

  Daca nu te-ai putut conecta la AP pentru configurare o poti face introducand cablul lui de retea in placa ta de retea, dar pentru ca e un device wireless hai sa o facem fara fire:
- deschide proprietatile conexiunii prin placa wireless (daca nu ai deja o conexiune facuta prin placa wireless fa una acum din Control Panel -> Network Connections )
- schimba IP-ul astfel incat sa faca parte din aceiasi clasa ca si a AP-ului. (ex: daca ip-ul ap-ului tau e 192.168.0.50 schimba in: 192.168.0.51 )
- acum ar trebui sa te poti conecta, pur si simplu navigheaza cu browserul la ip-ul AP-ului (ex: http://192.168.0.50)

OK, merge! dar nu si netu’…

  Netul nu-ti merge desi ap-ul e conectat la modem si modemul la randul lui conectat? Nu trebuie decat sa schimbi IP-ul si Gateway-ul ap-ului ca acesta sa faca parte din aceiasi clasa ca si aceea folosita de modem pentru “reteaua privata”. Ca sa afli ce IP sa-i dai ap-ului tau mergi in pagina configurarea a modemului SpeedTouch de la Romtelecom ( http://10.0.0.138 : Home > Home Network > Interfaces > LocalNetwork ) si noteaza undeva gateway-ul (sectiunea DHCP Pools, “LAN_private” ).
In cazul meu gateway-ul e 192.168.1.254, IP-ul curent al ap-ului e 192.168.0.50 si o sa-l schimb in 192.168.1.50. Dupa ce o sa schimbi IP-ul si gateway-ul AP-ului acesta nu o sa mai fie accesibil. Nu intra in panica, trebuie doar sa schimbi IP-ul conexiuni prin placa wireless sau sa o setezi pe automatic. Deci dupa ce ai schimbat IP-ul si gateway-ul AP-ului deschide proprietatile conexiuni wireless si pune IP-ul pe auto. Acum totul ar trebui sa fie OK, adica sa ai net wireless ;)
ps: Nu uita noul IP setat Ap-ului, setarile acestuia pot fi accesate numai de la noul IP. :)

You like this post? Be the first of my friends to give me a beer! click here. Thanks!
Filed under

Others, [ Ro ]

| Tags:

,

5 Comments.

  1. Cel mai comfortabil mod de a te conecta la internet. Din cate am inteles deja switch`urile clasice se folosesc din ce in ce mai putin iar rooturile wireless par sa deschida portile viitorului. Sun sigur ca exista posibilitatea ca si alte servicii sa functioneze wireless (cablu tv de exemplu) dar probabil momentan nu se vrea acest lucru.

    Julian

  2. salut am cumparat un router wireless sitecom si nu merge adica nu stiu am internet de la clicknet puteti sa-mi spuneti si mie cum sa fac va multumesc

  3. dacă nu poţi să te conectezi altcumva la net nu mai e “cea mai mare greşeală”

  4. m-as mira sa mearga la clicknet vreodata ceva..ma faceti sa rad..wireless…poate prin 2020 o sa mearga si clicknetul si upc….tre sa fie cea mai mare greseala sa te abonezi la astia….

  5. Foarte bun tutorial. Deja din ce in ce mai multa lume isi ia laptopuri sau pur si simplu doreste sa scape de firele din casa (lumea doreste, deci nu e dezacord) . Eu ma pot mandri ca am reusit sa conectez un router de care nu a auzit nimeni, nici eu : Trendchip :| . Dar l-am facut, si l-am facut si sigur. Am blocat accesul MAC astfel incat sa nu imi ia si vecinu de la 2 net :) .