You are here: Home » Bookmarks » Diverse » [ Ro ] » Ia-ti un SSD, chiar merita!

Ia-ti un SSD, chiar merita!

7 October |

Ziceam mai demult ca prefer 1TB spatiu ieftin decat un SSD, ziceam asta fara a avea experienta unui SSD. Dar acum, dupa ce am reusit sa pun mana pe un SSD si sa-l testez mai bine, imi schimb parerea total: SSD-ul isi merita investitia pe deplin! Nu am crezut ca diferenta o sa fie chiar asa de vizibila.

SSD-ul testat: OCZ OCZSSD2-1ONX32G, 32GB, SATA II
Pret: 339,00 RON (cu TVA)
System: Notebook Dell Inspiron 1520 T7500 2.2GHz, 2GB, PM346
OS: Windows 7 32bit


Cand m-am vazut cu SSD-ul in mana am realizat ca este fix identic cu HDD-ul ce tocmai il schimbasem la notebook, si cum habar n-aveam daca il pot pune la laptop am zis hai sa incerc, poate merge (evident ca mergea, doar e 2,5″, doh!). Zis si facut. Ii dau shutdown, il intorc invers, desurubez si scot hard disc-ul afara. Apoi desurubez si masca de plastic care-l tine (masca are doua suruburi pe lateral). Iau SSD-ul si-l il pun langa HDD sa le compar, ce sa vezi? Identic! Oau, am mai invatat ceva! Montez pe SSD masca (da, se pupa perfect masca pe SSD) si il bag inapoi in laptop. Ii dau drumul la laptop, intru in bios (F2) si vad ca am hdd de 32GB! tadaaa! mergeeee! Neeeext: sa instalez Windows-ul.

Bag dvd-ul cu Win7, bootez, se incarca setupul si mi-l vede ca “unpartitioned space”, fara nevoie de alte drivere. Ii dau sa se instaleze si dupa 10 minute ma trezesc pe desktop. Perfect! Asta a fost tot. Te asteptai sa ma plang ca nu a mers, ca probabil nu l-a vazut la setup si asa mai departe? Nu, pentru ca totul a decurs normal si rapid, cel mai mult a stat la copierea de pe DVD, in rest totul a mers uns cu delma :-)

Dupa ceva timp si aplicatii instalate trag concluzia ca timpul de acces este instant, totul se incarca foarte rapid. Incepand de la logo-ul windows-ului care apare pe ecran trec numai 2-3 secunde si deja in secunda urmatoare ai desktop-ul si toate aplicatiile incarcate. Modelul de l-am avut suporta TRIM si este un SSD MLC (Multi Level Cell), o varianta mai ieftina si putin mai slaba (teoretic) decat modelele SLC (Single Level Cell).

Mai jos am sa pun rezultatele unor aplicatii de testare si ce tweak-uri am facut…

  • Disable indexing
   Start Menu => Click-Dreapta Computer => Manage => Services and Applications => Services – > Click-Dreapta pe Windows Search => Apasa pe “Stop” apoi pune “Startup type” pe “Disabled”
  • Disable defragmentation
   Start Menu => Click-Dreapta Computer => Manage => Services and Applications => Services => Click-Dreapta Disk Defragmenter => Apasa pe “Stop” apoi pune “Startup type” pe “Disabled”

  • Disable Write Caching
   Start Menu => Click-Dreapta Computer => Manage => Device Manager => Disk drives => Click-Dreapta pe SSD-ul tau => Properties => Policies Tab => Debifeaza “Enable write caching”
  • Pentru Firefox (memory cache)
   Navigheaza la “about:config” (fara ghilimele) => dublu-click pe “browser.cache.disk.enable” pentru a deveni “False” => Click-Dreapta oriunde in pagina => New => Integer => Pune la “preference name” “disk.cache.memory.capacity” => value memory size in KB, scrie 32768 pentru 32MB, 65536 pentru 64MB, 131072 pentru 128MB, etc. => restart Firefox
  • Disable Page File
   Start Menu => Click-Dreapta Computer => Properties => Advanced System Settings => Settings (Performance) => Tab-ul Advanced => Change => Debifeaza “Automatically manage” => No paging file => Set => OK => Restarteaza. (sau poti seta eventual o valoare mai mica, in jur de 150-200MB)


 • Disable System Restore

  Start Menu => Click-Dreapta pe Computer => Properties => Advanced System Settings => System Protection Tab => Configure => Turn off system protection => Delete => OK
You like this post? Be the first of my friends to give me a beer! click here. Thanks!

5 Comments.

 1. Da bun testul dar o intrebare :cool: .Eu ce fac cu 32 de gb cand am nevoie de mai multi ? :mrgreen:

 2. Buna ziua.

  Am vazut pe Piata de linkuri de la trafic ca vindeti link pe acest site. Suntem interesati sa cumparam pentru un site de haine dama.
  Cum putem proceda? Va multumim

  Cu stima,

 3. Invisible Yahoo Detector

  Interesante rezultate la test.